wtorek, 22 marca 2016

Schab w sosie z porem i marchewką


Składniki:
z przepisu z bloga Kwestia Smaku
  • 500 - 700 g schabu bez kości
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: szczypta oregano, pieprzu i ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30 % (opcjonalnie)

W garnku rozgrzać olej z oliwą, dodać pokrojonego w paski pora. Poddusić kilka minut, dodać ząbek czosnku. Podsmażyć chwilę. Zalać gorąca wodą, dodać sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować. Schab pokroić na pół centymetrowe plastry. Dodać do sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do garnka i dusić kolejne 30-45 minut, aż mięso będzie kruche. Przesiać obie mąki do garnka, dodać śmietanę, jeżeli używamy. Wymieszać i zagotować. Gotowe!

9 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda ta marcheweczka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje piękne zdjęcia są bardzo zachęcające do spróbowania tych przepisów. A jeżeli jeszcze tak smakują jak wyglądają to mmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I zachęcam do wypróbowania ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. zrobiłam, bardzo dobre, na stałe wchodzi do mojego menu :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę sie bardzo :) dziękuję za komenatrz! Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jakie ilości przypraw Pani dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to danie. Szacunek za podanie źródła przepisu, to dzisiaj rzadkość.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...