sobota, 11 października 2014

Dyniowy pudding chia


Zapraszam na super zdrowe śniadanie z dodatkiem nasion chia inaczej znanych szałwią hiszpańską. Przygotowujemy je wieczorem, wkładamy do lodówki i na rano śniadanie mamy gotowe. Dosyć często przygotowuje pudding z chia w różnych kombinacjach smakowych. Dzisiaj jest to wersja z dynią aromatyzowaną cynamonem i gałką muszkatołową. Gorąco polecam!

Nasiona chia coraz bardziej stają się popularne w Polsce. Można je dostać w sklepach ekologicznych, natomiast mi udało się je kupić w hipermarkecie. Są dosyć drogie, jednak bardzo wydajne i są prawdziwą bombą odżywczą. Nasiona chia należą do tzw. Superfoods, czyli żywności pełnowartościowej, nieprzetworzonej, niskokalorycznej, poprawiającej parametry zdrowia.
Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Są bogatym źródłem białka, wapnia, błonnika.  Mają też właściwości nawadniające oraz odchudzające. Dzięki ogromnej zawartości błonnika - namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym właśnie długie uczucie sytości. Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Mają również niski indeks glikemiczny.


Składniki na 2 porcje:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • garść orzechów włoskich

Do miseczki wlać mleczko kokosowe, dodać nasiona chia i 1 łyżkę syropu z agawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny najlepiej na całą noc. 
Puree z dyni zmiksować z cynamonem, gałką muszkatołową i 1 łyżką syropu z agawy.
W szklance ułożyć warstwowo chia z puree z dyni, na wierzch położyć orzechy włoskie. Smacznego!


* Dynię pokroić na większe kawałki. Piec w 200 stopniach przez 1 h. Ostudzić, obrać ze skóry. Zmiksować.

 

4 komentarze:

  1. pyszny pudding! niedawno próbowałam właśnie połączenia chia i dyni i bardzo mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbuję :)
    Wygląda bardzo ładnie i smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jakim cudem taki kolor na zdjęciach, po dodaniu przypraw dynia bardziej ściemniała.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...