czwartek, 13 lutego 2014

Pasztet gryczany


Przedstawiam Wam mój pierwszy w życiu samodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :)


Składniki na keksówkę 25x10cm:
z przepisu Lepszy Smak
  • 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym)
  • 3 łyżki surowej kaszy gryczanej
  • 4 podudzia 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 8 pieczarek
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki, cebulę, czosnek obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć wraz z podudziami na blaszce do pieczenia. Polać oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Upiec w 190 stopniach przez godzinę. Wystudzić.
W czasie jak pieką się warzywa z mięsem ugotować kaszę gryczaną, najlepiej na bulionie warzywnym <klik>, wtedy zyska na smaku.
Upieczone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę warzywno-drobiową wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą surową, jajkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć pasztet. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Wystudzić. Smacznego!

3 komentarze:

  1. genialny! uwielbiam wszelakie wykorzystanie kaszy gryczanej :)

    zapraszam na mojego nowo powstalego bloga
    www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł, nie jadłam takie pasztetu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujący :) Takiego pasztetu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...