niedziela, 24 listopada 2013

Sałatka z łososiem i burakami



 Składniki:
  • 2 buraki
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • cukinia
  • 250 g łososia
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 cebulki dymki
Buraki ugotować do miękkości przez około 30 minut. Ostudzić a następnie pokroić w kosteczkę.
Cukinię pokroić w pasterki, wraz z łososiem i cebulą umieścić na blaszce do pieczenia. Spryskać oliwą. Piec przez 20 minut w 150 stopniach z użyciem funkcji grill. Jeżeli nie posiadamy takiej funkcji piec trochę dłużej. Łosoś ma być upieczony a cukinia lekko zrumieniona. Ostudzić.
W misce ułożyć posiekaną sałatę lodową. Na to nałożyć odsączoną kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, buraki. Cukinię pokroić na pół, cebulę w kosteczkę, łososia podzielić na kawałki. Włożyć do miski. Wymieszać. Sałatkę podajemy z ulubionym winegretem.

Winegret z octem balsamicznym i sokiem z limonki:
  • 40 ml oliwy
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z agawy bądź miodu
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą. Doprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...