poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zupa z kurczaka i kukurydzy

Składniki na 4 porcje:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 1 kostka buliononowa drobiowa
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)

Zagotuj 1,5 l wody, wrzuć kostkę bulionową i gotuj jeszcze około minuty. Mięso oprósz solą i pieprzem, obsmaż na oliwie (2-3 minuty z każdej strony). Pamiętaj, że mięso powinno być rumiane tylko od zewnątrz, a w środku surowe. Obsmażone mięso przełóż na talerzyk, a na tłuszczu ze smażenia szklij cebulę. Oprósz mąką, zasmaż, mieszając (2 minuty). Wlej bulion i sok pomidorowy, wymieszaj i zagotuj na mocnym ogniu. Włóż pokrojonego w małą kostkę kurczaka, chili i kukurydzę, gotuj, aż zupa nieco zgęstnieje. Posól do smaku, zmniejsz ogień, wsyp kolendrę i wymieszaj.


Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...