poniedziałek, 14 stycznia 2013

Sałatka z pomidorów i białej fasoli

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
  • 1 puszka (425 g) białej fasoli
  • 250 g podłużnych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 6 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 posiekane czerwone cebulki
  • 2 łyżki grubo pokrojonej natki
  • garść grubo pokrojonych liści bazylii
  • sól, pieprz
Składniki sosu przełóż do słoika, mocno zakręć i kilkakrotnie potrząśnij, aż powstanie emulsja. Wymieszaj pomidory i pomidorki, zieleninę i osączoną fasolę, polej sosem. Przypraw do smaku, jeszcze raz wymieszaj.

Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...